Bambu Lab 3D Yazıcıları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel Bambu Lab 3D Yazıcıları Kullanırken Dikkat Edilecekler
- Yazıcılar için önerilen ortam sıcaklığı 10-30 Santigrat derece arasındadır.
- Yazıcıların hotend'i 300°C'de uzun süre baskı yapabilir. Bu sıcaklıkta ısıtıcının ömrü 220°C'ye göre daha düşük olabilir, ancak hotend hasar gördüğünde değiştirilebilir.
- Yazıcının etrafında soğutma ve havalandırma için her iki yanda en az 10 cm boşluk bırakılması önerilir. AMS kullanılıyorsa, atılan filament için ek boşluk düşünülmelidir.
- Yazıcının fanları Bambu Handy, Bambu Studio veya ekran seçenekleri kullanılarak manuel olarak açılıp kapatılabilir. Baskı öncesinde dilimleyicide fan hızı ayarlanabilir. Baskı sırasında da fanlar Bambu Studio, Bambu Handy veya ekran üzerinden kontrol edilebilir. Hotend veya Ana Kart fanları manuel olarak kontrol edilemez.
- Yazıcılar otomatik kapanma özelliğini desteklemez. Baskı tamamlandığında düşük güç moduna geçerler ancak tamamen kapanmazlar.
- Hızlandırılmış çekimler (time lapses) desteklenir ve micro SD karta kaydedilir.
- İnternet erişimi olmadan çevrimdışı baskı mümkündür ve micro SD kart kullanılarak veya LAN Modu ile yapılabilir.
- Yeni bir bellenim (firmware) mevcut olduğunda, ekranda bir bildirim görüntülenir ve indirme/kurulum önerilir. Güncellemenin görünmesi için hesabınızın yazıcıya bağlı olması gerekir. Çevrimiçi ve çevrimdışı bellenim yükseltme kılavuzları mevcuttur.
- Yazıcı Bambu Handy veya Bambu Studio'da görünmüyorsa, benimseme süreci (adoption process) kullanılarak hesabınıza yeniden eklenmesi gerekir.
- Kalibrasyon çizgileri baskı yüzeyinin önünde biraz yer kaplar, ancak bu yalnızca filament veya nozül değiştirildiğinde gereklidir. Kalibrasyon baskı sırasında devre dışı bırakılabilir veya basılan model kalibrasyon çizgilerini örtebilir.
- Tabla seviyelendirme ve akış kalibrasyonu her baskı için zorunlu değildir, ancak önerilir. Yazıcı daha önce kullanılan ayarları hatırlayabilir. Son baskıyla aynı tabla sıcaklığı kullanılıyorsa seviyelendirme gerekli değildir ancak yapılması her şeyin beklendiği gibi olmasını sağlar. Yazıcı yeniden başlatılmadıysa ve son seferkiyle aynı malzeme kullanılıyorsa akış kalibrasyonu ve titreşim kalibrasyonu atlanabilir.
- Yazıcının bellenim güncellemesi yapıldığında, konumu değiştirildiğinde, kayış gerginliği ayarlandığında veya makinede herhangi bir değişiklik yapıldığında tam kalibrasyon önerilir. Kalibrasyon süreci uzun sürmez ve yazıcının en iyi performansı göstermesini sağlar.
- Baskı hızı, dosyayı yazıcıya göndermeden hemen önce dilimleme sırasında ayarlanabilir. Baskı sırasında ekran kontrolleri kullanılarak hız modu değiştirilebilir, ancak bu sırada artan akış hızı gereksinimleri yazıcı tarafından dikkate alınmadığı için dikkatli olunması önerilir. Baskı sırasında manuel hız değişimi genellikle düşük katman yükseklikleri (0.12mm - 0.16mm) için en iyi sonucu verir ve her hız artışı adımı için hotend sıcaklığını ~10C artırmanız önerilir.
- Farklı sıcaklık gereksinimlerine sahip malzemeleri karıştırmak, malzemelerin karşılıklı bağ kuvvetine ve hazne sıcaklığı gereksinimine bağlıdır. Örneğin, ABS ve PLA arasındaki önemli sıcaklık farkları nedeniyle karışık baskı desteklenmez. Ancak sıcaklık gereksinimleri yakınsa PETG ve PLA kullanılabilir.
- Yazıcılar 120-240V voltaj aralığında çalışabilir. Ancak, yazıcıların satın alındığı ülke dışında kullanılması önerilmez.
AMS (Automatic Material System) Bilgileri
AMS hub yardımıyla birden fazla AMS paralel çalışabilir ve her AMS 4 rengi destekler, bu sayede 16 renkli baskı elde edilebilir (X1 serisi). A1 serisi yalnızca AMS lite ile 4 renkli baskıyı destekler.
Filament bittiğinde, AMS kullanılmıyorsa alet başlığındaki sensör, AMS kullanılıyorsa AMS'deki sensör tarafından algılanır ve yeni bir filament makarası yüklemeniz istenir. Yapılandırma doğru yapılmışsa, farklı bir AMS yuvasındaki filament kullanılabilir.
AMS PA-CF filamenti destekler, ancak filament aşınmasının neden olduğu hasarı önlemek için PA-CF'yi AMS kullanmadan doğrudan yazıcıya beslemek daha iyidir.
AMS'ye daha uzun kablolar eklemek, her renk değişimi için gereken süreyi artıracak ve yükleme/boşaltma sırasında sorunlar yaratabilecektir. AMS'yi yazıcıdan çok uzağa yerleştirmemeniz önerilir.
Nem alıcı paketinin değiştirme sıklığı filamentin içindeki neme bağlıdır. AMS, aşırı nem algıladığını bildirebilen bir nem sensörüne sahiptir. Nem alıcıyı düzenli olarak (her 2-3 haftada bir) kontrol etmeniz ve içeriği sararmaya başladığında değiştirmeniz önerilir. Nem alıcıyı AMS içinde çok uzun süre tutmak, sıvı oluşmasına ve AMS kartına zarar vermesine neden olabilir.
Nem alıcı bölmesinin boyutu yaklaşık 130mm50mm'dir ve derinliği 10-30mm civarındadır.
Bambu Studio ve Bambu Handy Bilgileri:
Bambu Studio ve Bambu Handy ile ilgili çeşitli Sıkça Sorulan Sorular bölümü mevcuttur.
Bambu Studio Karanlık Modu destekler.
Kesim öncesinde filament geri çekme ayarı mevcut değildir. En iyi sonuçlar için varsayılan ayarları kullanmanız önerilir.
Diğer 3. parti dilimleyicilerde AMS, LIDAR aracılığıyla ilk katman algılama ve spagetti algılama işlevleri çalışmaz.
Belirli bir katman yüksekliğinde duraklatma mümkündür ve Bambu Studio'daki ayar kullanılarak devam ettirilebilir.
Prime tower etkinleştirildiğinde renk değişimi sırasında temizleme yapılmıyorsa, 'Flushing volumes' değerini kontrol edin ve çarpanı (Multiplier) 0 olarak ayarlamadığınızdan emin olun.
Filament Bilgileri:
Bambu Lab Filamenti ile ilgili çeşitli Sıkça Sorulan Sorular bölümü mevcuttur.
ASA ve ABS için baskı ayarları benzerdir. ASA için nozül sıcaklığı 260℃, tabla sıcaklığı ise 90℃ olarak ayarlanması önerilir.
TPU baskısı yaparken, "Bambu TPU 95A" seçildiğinde hacimsel akış hızı 6.4 mm^3/s, "Generic TPU" seçildiğinde ise 3.2 mm^3/s olarak ayarlanır ve besleme hızı otomatik olarak yavaşlatılır. Testlerde TPU, PLA kadar hızlı baskı yapamaz; varsayılan hacimsel akış hızı limiti test edilmiş daha güvenli bir baskı hızıdır. TPU baskı kılavuzu mevcuttur.
Bambu PA-CF kullanarak iyi baskı kalitesi sağlamak için yüksek sıcaklık plakası ile baskı yapmanız önerilir. Mühendislik malzemeleri için baskı ipuçları mevcuttur.
Bambu Lab filamentleri gıda sınıfı değildir ve gıda ile doğrudan temas edecek baskılar için kullanılmamalıdır. Eğer filament sadece destek kabı olarak kullanılacaksa, doğrudan gıda teması için kullanmadan önce kabın gıda sınıfı bir malzeme (silikon, PP, PE vb.) tabakasıyla kaplanması önerilir. Güvenli kullanım için, kabın çalışma sıcaklığına göre farklı filamentlerin kullanılması tavsiye edilir: 50°C altındaki sıcaklıklar için PLA Basic veya PLA Tough, 50-70°C arası sıcaklıklar için PETG Basic ve 70-110°C civarı sıcaklıklar için PC.
Aksesuar Bilgileri:
VOC karbon filtrenin değiştirme sıklığı, yazıcıyı ne sıklıkla kullandığınıza ve kullanılan filament türüne bağlıdır. Her 2-3 ayda bir değiştirilmesi önerilir.
VOC karbon filtre mühürlüdür ve resmi Bambu Lab filtresi veya 82mm50mm29mm boyutlarında herhangi bir 3. parti filtre ile değiştirilebilir.
Baskı yüzeyinde yapıştırıcı çubuk kullanmanın iki temel faydası vardır: yapışmayı artırmak ve baskıları çıkarmayı kolaylaştırmak. Baskı plakası yepyeni olduğunda, model ile plaka arasındaki bağ çok güçlü olabilir ve baskı yüzeyine zarar vermek kolay olabilir, bu nedenle yapıştırıcı uygulamak modeli yapıştırıcı katmanından daha iyi çıkarmaya yardımcı olabilir. Yapıştırıcıyı doğru uygulama yöntemi hakkında bilgi mevcuttur.
Farklı yapı plakaları şunlardır: Cool Plate (120℃'ye kadar baskıyı destekler),Engineering Plate (120℃'ye kadar baskıyı destekler) ve PEI malzemeli High Temp Plate (200℃'ye kadar baskıyı destekler). Plakalar hakkında daha fazla bilgi mevcuttur.
Umarım bu bilgiler Bambu Lab yazıcılarını daha iyi anlamanıza yardımcı olur.